Het Tegel Arsenaal

Zoek

Een trap op maat bestellen

Deel artikel

U overweegt een trap op maat bestellen, maar wat komt daar bij kijken. We bespreken dit in dit artikel.

De grondvorm
De grondvorm van de trap is de vaktaal om te beschrijven welke vorm de trap heeft als je hem plat neer zou leggen, oftewel de trap van bovenaf gezien. Er zijn verschillende vormen. Zoals de steektrap, deze gaat recht naar boven. Ook kan er een bocht in de trap zitten, komt deze in het onderste gedeelte van de trap voor dan spreken we van een onderkwart trap, komt deze bocht in de bovenste helft voor dan spreken we van een bovenkwart trap. Ook kunnen er twee bochten in zitten, een trap heet dan een s-trap of een tweekwart trap.

Open of toch dicht
Met een open trap worden de traptreden bedoeld waarbij u tussen de treden door kunt kijken. Een dichte trap heeft de zogenoemde ‘stootborden’ tussen de treden zitten. Een open trap heeft enkele voordelen. Zo is een open trap makkelijker schoon te houden. Vuil dwarrelt gemakkelijk van de trap naar beneden, waardoor de trap zelf schoon blijft. Ook oogt uw huis ruimer doordat je niet met een klein donker hoekje of kamertje achterblijft in de woning. Wanneer u een trap in een nieuwbouw woning gaat zetten heeft u vaak de volledige keuze tussen een open of een dichte trap. Bij een ouder huis zit er vaak al een dichte trap in.

Binnentrap of buitentrap
Nog een onderdeel van uw trap waar handig is om van te voren over na te denken: wordt het een binnentrap of een buitentrap? Wanneer de trap buiten wordt neergezet dient hij van ander materiaal gemaakt te worden. Binnen worden vaak houten trappen gebruikt door het mooie uiterlijk, maar deze zijn niet weerbestendig genoeg om buiten neergezet te worden. Wanneer je een buitentrap op maat laat bouwen dien je bovendien na te denken over gladheid. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld profiel aanbrengen op de treden.

Voordeel van een op maat gemaakte trap
Een op maat gemaakte trap heeft eigenlijk maar één nadeel ten opzichte van een standaard niet op maat gemaakte trap, het is namelijk duurder in de aanschafprijs. Maar hier krijgt u ook wat voor terug. U kunt immers de kleur en de houtsoort van de trap afstemmen op de rest van het huis. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de trap van een lichtere houtkleur (vuren) of een donkere houtkleur (eiken) te laten maken.

Bron: 123vrijwonen

Gerelateerd nieuws

Hoe maak ik mijn tegels schoon?

Vieze tegels in de woonkamer, tuin of badkamer? Een kleine ergernis voor iedereen die tegels op de vloeren heeft, want vieze tegels zijn niet hygiënisch