Het Tegel Arsenaal

Search

Hoe leg ik een tegelvloer mooi strak?

Deel artikel

Je bent handig met klussen en je wilt zelf de vloer leggen, maar je bent bang dat de vloer niet strak genoeg ligt? Hieronder leggen we uit hoe je je vloer mooi strak kunt leggen.

Bereken wat je nodig hebt

Het eerste wat handig is om te doen, is het berekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Dit doe je door een schets van de ruimte te maken en alvast gaan bedenken hoe je de tegels wilt gaan neerleggen.
Bestel altijd iets meer tegels, want zo heb je er nooit te weinig. Het kan zijn dat je tegels moet gebruiken als passtuk of dat er een tegel kapot gaat.

Stappenplan vloer leggen

Na het plaatsen volgt er een stappenplan om de perfecte vloer te leggen.

Egaliseer de vloer
Als je een vloer wilt leggen, zorg ervoor dat de vloer vlak is. Als de vloer niet mooi geageliseerd is, komt dit niet ten goede als de tegels gelegd zijn. Er komen dan hoogteverschillen in de vloer en dat ziet er niet netjes uit.

Span een draad
Om een mooie strakke vloer te leggen, is het slim om een draad te spannen die je als leidraad kan gebruiken voor het leggen van een vloertegel. Door een draad te spannen voorkom je dat de tegels scheef komen te liggen.

Begin recht tegenover de vloer
Om een mooie vloer te leggen, begin je tegenover de deur. Begin met het uitsmeren van de lijm en verdeel dit gelijkmatig. Het is verstandig om niet een groot oppervlak in te smeren met lijm, want lijm droogt snel.
De eerste paar uur kan er nog niet over de vloer gelopen worden. Daarom is het belangrijk om recht tegenover tegenover de deur te beginnen met het leggen van de vloer.

Gebruik levelling systeem voor strakke tegels
Om hoogteverschillen te voorkomen tussen vloer- en wandtegels is het belangrijk om levelling systemen te gebruiken. Op een eenvoudige manier worden tegel geplaatst zonder oneffenheden, stekende randen en hoeken. Door clips te gebruiken wordt het hoogteverschil tussen de tegels opgevangen.

Voegen
Laat de lijm onder de tegelvloer eerst minstens 24 uur drogen voordat je gaat beginnen met het voegen. Breng het voegmortel aan door met een spaan over de vloertegels te strijken en druk het voegmortel goed in de voegen.

Specialist
Vertrouw je jezelf niet als je een vloer wilt gaan leggen? Dan is er altijd nog een specialist die de vloer kan leggen. Specialisten leggen de tegels altijd mooi strak.

Gerelateerd nieuws

Hoe maak ik mijn tegels schoon?

Vieze tegels in de woonkamer, tuin of badkamer? Een kleine ergernis voor iedereen die tegels op de vloeren heeft, want vieze tegels zijn niet hygiënisch