Het Tegel Arsenaal

Zoek

Hoe maak ik mijn tegels schoon?

Deel artikel

Vieze tegels in de woonkamer, tuin of badkamer? Een kleine ergernis voor iedereen die tegels op de vloeren heeft, want vieze tegels zijn niet hygiënisch en zien er niet mooi uit. Het is van belang om de vloertegels af en toe schoon te maken. In de badkamer het meeste, gevolgd door de woonkamer en daarna de tuin. Maar hoe maak je de tegels schoon?

Benodigdheden

Om de tegels schoon te maken, heb je spullen nodig om de tegels schoon te maken. Want de tegels worden niet uit zichzelf schoon. Hieronder volgt een lijstje met wat je allemaal nodig hebt:

  • Huishandschoenen
  • Emmer
  • Schuurspons
  • Ontkalker
  • Ontvetter
  • Baking soda
  • Oude tandenborstel
  • Theedoek
  • Dweil

Schoonmaken tegels

Er zijn veel verschillende manier om de tegels schoon te maken. De belangrijkste worden behandeld.

Tegels ontkalken
Als je tegels in je badkamer hebt, dan moet je naar verloop van tijd de tegels ontkalken. Hoe vaker de badkamer schoon moet maken, dat hangt af van de waterhardheid. Hoe hoger de waterhardheid is, hoe eerder er kalk ontstaat. Heb je last van veel kalkaanslag? Koop dan een waterverwachter om de waterhardheid te verminderen en hierdoor ontstaat er minder kalk.
Voor het schoonmaken van badkamertegels heb je een ontkalker nodig. Spuit de tegels van onder naar boven en spoel de tegels daarna af met koud water.

Tegels binnen/buiten
Hoe je de tegels moet schoonmaken, dat hangt af van waar de tegels liggen. Gebruik in de keuken bijvoorbeeld een ontvetter en in de badkamer een ontkalker. In de woonkamer is bijvoorbeeld alleen een dweil met allesreiniger al voldoende om de tegels schoon te maken.
Liggen de tegels buiten, dan is het raadzaam om de tegels schoon te maken met schoonmaakazijn. Vul een emmer voor de helft met schoonmaakazijn en voor de helft met water en ga oppervlak schrobben. Laat dit opdrogen en na een aantal weken zie je dat de tegels schoon zijn en het groenaanslag langzaam verdwijnt.

Kitrand en voegen schoonmaken
Het schoonmaken van de voegen is de grootste klus van het huis, want elke voeg van de vloer moet je langs gaan om schoon te maken. Je gebruikt hiervoor water, baking soda en een oude tandenborstel. Maak de voegen nat en smeer baking soda over de voegen. Laat dit ongeveer twintig minuten inwerken en ga er vervolgens met de tandenborstel overheen. Neem de voegen af met een natte doen en je bent klaar.
Dit geldt ook voor de kitrand. Alleen kan je bij het schoonmaken van de kitrand een schuurspons gebruiken in plaats van een oude tandenborstel.

Tegel onderhoud
Nadat je de tegels hebt onderhouden, is het van belang om de tegels goed te blijven onderhouden om de tegels schoon te houden. Het is namelijk zonde als je de tegels hebt schoongemaakt en het een paar weken later niet meer schoon te krijgen is.
Leg deurmatten bij alle ingangen om zoveel mogelijk vuil op te vangen. Dit scheelt in onderhoud. Voorzie daarnaast de onderkant van uw tafel- en stoelpoten van vilt. Zo ontstaan er geen krassen op de tegels.

Gerelateerd nieuws