Het Tegel Arsenaal

Zoek

Op welke manieren kan je lekkages detecteren?   

Deel artikel

Heb je last van een lekkage in huis? Zie je vocht- of schimmelplekken op de muren of in het plafond van je huis? Staat je woning blank? Heb je ineens een hoge waterrekening of is er minder waterdruk in de kraan? Dit kan het gevolg van een waterlekkage zijn. In dit artikel geven we tips om lekkages te detecteren.

Zelf een lekkage detecteren

Door zelf een lekkage proberen op te sporen bespaar je tijd en de kosten van een loodgieter tijd. Maar hoe kun je een lekkage detecteren en als je het vindt, wat moet je dan doen? Een waterlekkage detecteren is niet altijd eenvoudig. De oorzaak ligt vaak op moeilijk bereikbare plaatsen zoals in een leiding, onder je douchebak of tussen muren of plafonds. Daarnaast kan het zijn dat de waterlekkage helemaal niet groot of opvallend is.

Hieronder een aantal tips voor het opsporen van een lekkage:

·       Controleer de gemakkelijk bereikbare leidingen door met een stukje wc-papier of keukenpapier langs de zichtbare leidingen te gaan. Let goed op of je ergens vocht voelt.

·       Gebruik een gekleurde doek om kalkvlekken op te sporen. Kalk is een aanwijzing dat er ergens water zit. Als de lekkage diep in de muur of het plafond zit, is er aan de oppervlakte misschien geen vocht te zien, maar zie je wel kalk.

·       In sommige gevallen kan een vocht- of schimmelplek ook veroorzaakt zijn door slechte voegnaden in een douche of badkuip. Om dit te achterhalen kun je voorzichtig met een mes langs de verdachte voegen lopen. Druk niet te hard, want je wilt natuurlijk niet per ongeluk lekkages veroorzaken. Je weet wanneer je mogelijk een lek gevonden hebt als je met je mes in de voegnaad kunt komen.

Heb je de oorzaak niet gevonden?

Heb je met de bovenstaande tips het lek niet kunnen vinden? Dan is de kans groot dat het probleem dieper in de muur zit. Het zal moeilijk zijn het waterlek te lokaliseren zonder schade te hakken en te breken. Daarvoor heb je professionele apparatuur nodig. Een vakman kan je helpen het waterlek op te sporen met technieken als akoestische meting, endoscopische meting of door veilig tracergas te gebruiken.

Gerelateerd nieuws

Hoe maak ik mijn tegels schoon?

Vieze tegels in de woonkamer, tuin of badkamer? Een kleine ergernis voor iedereen die tegels op de vloeren heeft, want vieze tegels zijn niet hygiënisch