Vloerverwarming

Tegenwoordig zie je het in steeds meer mensen: vloerverwarming. En steeds vaker wordt er in huizen vloerverwarming aangelegd. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van vloerverwarming?

Wat is vloerverwarming?

Eigenlijk is de betekenis van vloerverwarming heel simpel: het verwarmen van de ruimte door middel van warm water dat door buizen stroomt onder de vloer. Warm water wordt vanaf de CV-ketel of warmtepomp door de buizen gepompt waardoor het gehele vloeroppervlak opwarmt. Door de opgewarmde vloer stijgt de warmte op en wordt de rest van de ruimte verwarmd.

Nadelen

Bij vloerverwarming zijn er voordelen en nadelen aan gebonden. Als eerste worden de nadelen benoemd:

  • Geen snelle opwarming. Vloerverwarming biedt dan wel een zeer constante verwarming. Je kunt niet zeer grote temperatuurverschillen toepassen. Een advies is om de vloerverwarming op een vaste temperatuur te laten staan en niet voor een paar uur uitzetten.
  • Hogere investeringskosten. Aan het begin heeft vloerverwarming hoge investeringskosten, want er moeten buizen onder de vloer worden gelegd. Wanneer je verhuist of een nieuwe vloer gaat leggen, is het een ideaal moment om meteen vloerverwarming aan te schaffen. De eerste investeringskosten verdien je terug door de lagere stookkosten dan een verwarming.

Voordelen vloerverwarming

Naast nadelen zijn er ook voordelen van vloerverwarming. Er zijn meer voordelen dan dat er nadelen zijn.

  • Constante verwarming. De vloer wordt de hele tijd verwarmd om een constante temperatuur te houden.
  • Lagere stookkosten. Radiatoren verwarmen niet de hele ruimte, terwijl de vloerverwarming dat wel doet.
  • Warme voeten. Geen pantoffels meer nodig, omdat je vloer in contact staat met de warme vloer.
  • Betere warmteverdeling. Door de buizen onder de vloer wordt de warmte verdeeld over de ruimte, want warmte stijgt op. Dus geen koude plekken meer in het huis.
  • Goed voor de conditie van je woning. Door de warmte over het hele huis voorkom je vocht, condens en schimmelvorming.
  • Goed tegen allergieën
  • Geen radiatoren in het zicht. De radiatoren kun je op een andere plek neerzetten,
  • Meer ruimte voor je meubels. Omdat je geen rekening hoeft te houden met radiatoren, houdt je meer ruimte over voor bijvoorbeeld meubels.

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming wordt er warm water door de buizen gepompt. De buizen zitten onder de vloer en verdelen de warmte over de gehele vloer.
Door de vloerverwarming heb je niet alleen een warme vloer, maar kan ook de rest van de ruimte worden verwarmd. Dit komt omdat warmte lucht opstijgt.

Vloerverwarming