Het Tegel Arsenaal

Search

Zelf de afvoer ontstoppen?

Deel artikel

Een verstopping in je afvoer komt meestal volkomen onverwacht en op de minst ideale momenten van de dag. Je draait de kraan open, maar je merkt dat het water niet doorloopt. Daar sta je dan! De afvoer is verstopt. Hoe kun je de afvoer zelf ontstoppen? Met de volgende handige, milieuvriendelijke en gemakkelijke ontstoppingstips kun je het probleem tijdelijk of permanent oplossen.

Tip 1: Gebruik voor een ontstopping een goede ontstopper

Meestal wordt een verstopping veroorzaakt door een hardnekkige verstopping van vuil, opgehoopt in de sifon. Met een klassieke ontstopper trek je de afvoer vacuüm, zodat al het vuil en verstoppingen uit je afvoer loskomen. Je kunt dit vuil er dan meteen uitspoelen. Dit kan een effectieve methode zijn voor een ontstopping.

Tip 2: De sifon schoonmaken

Het schoonmaken van de sifon is iets wat je zelf kunt doen. Het is sowieso goed om dit regelmatig te doen. Je vermijdt er vervelende geurtjes mee en vooral een ergere verstopping. Zo voorkom je dat je aan de slag moet gaan voor een ontstopping.

Tip 3: Ontstop de afvoer op een milieuvriendelijke manier

Giet het kokende water in de afvoer en misschien zal de vetophoping hierdoor letterlijk ‘wegsmelten’. Mocht deze methode niet werken om te ontstoppen, kun je proberen zuiveringszout en azijn te gebruiken.

Dit is meestal efficiënt genoeg om de verstopping op te lossen. Als het nog steeds niet opgelost is, kun je dit gemakkelijk nog eens herhalen. Milieuvriendelijker dan dit wordt het niet.

Tip 4: Gebruik een ontstoppingsveer

Deze tip is weer van toepassing als de verstopping verder in je afvoerpijp zit. Met een ontstoppingsveer kun je de afvoerpijp weer vrijmaken tot op een plek waar je niet meteen bij kunt.

Tip 5: Voorkom met een eenvoudig zeefje

Door een klein, speciaal gemaakt zeefje in je afvoer te doen, kun je veel verstopping voorkomen. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei materialen: plastic, rubber, roestvrij chroom en ze passen perfect in je mooie gootsteen of douche.

Tip 6: Schakel een ontstoppingsdienst in

Heb je bovenstaande geprobeerd en is je afvoer nog steeds verstopt? Dan is er natuurlijk een ernstiger probleem dat professioneel aangepakt moet worden. Schakel hiervoor een ontstoppingsdienst in. 

Gerelateerd nieuws

Hoe maak ik mijn tegels schoon?

Vieze tegels in de woonkamer, tuin of badkamer? Een kleine ergernis voor iedereen die tegels op de vloeren heeft, want vieze tegels zijn niet hygiënisch